Kurser i säkerhet och användande

I möbelbranschen så förekommer många tunga lyft, och de flesta kan nog se bilden framför sig: två flyttgubbar som kånkar på en stor soffa. Och visst är det så som verkligheten ofta ser ut, men det är bara en del av det hela. Många möbelförflyttningar utförs inte manuellt, utan med någon form av kran eller telfer. Inga jättestora lyftkranar då, men kranar som är tillräckligt för att kunna flytta runt de flesta möbler. Det handlar då ofta om ute på lager, där det inte alltid är helt praktiskt att lyfta väldigt tunga möbler för hand. Inte bara för att det är tungt, utan det också kan vara lite otympligt, svårt att komma åt. En telfer eller kran är där någonting som kan göra stor skillnad.

Inte svårt att använda – men inte superlätt heller
Mindre kranar och telfrar är inte så svåra att använda, bara man tänker efter lite före. De faror som finns är rätt så uppenbara, men samtidigt är det så att det som är självklart för vissa inte är det för alla. En van krananvändare vet saker som en nybörjare inte gör. Därför är det viktigt med kranutbildningar, där de som ska använda kranen får lära sig saker som dagligt underhåll och säkert användande. Utbildningar som flera tillverkare av kranar tillhandahåller, som Abus. Det handlar inte om veckolånga kurser där man får lära sig allt, utan mer om grundutbildningar, som gör att man sedan på ett säkert sätt kan använda kranen, och ”fortbilda” sig genom praktiskt nyttjande av kranen.

Det här låter kanske som något som bara marginellt har med möbelbranschen att göra, men kranar och telfrar förekommer i flera olika steg i en möbels tillblivelse, från råmaterial till den står där färdig i hemmet. Dessutom är det ett område som de flesta inte känner till så mycket om, så det kan vara på sin plats att skriva lite om det.

Kanske är det ett lite abstrakt ämne för många, men vi vill gärna skriva lite sådant också, om aspekter av möbeltillverkning och möbeltransporter som är lite mer udda och okänt. Något annorlunda helt enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *